NOVICE‎ > ‎

Podobe iz sanj, I.C.

objavljeno: 17. maj 2018, 09:56 avtor: Kulturno društvo VNL   [ posodobljeno 18. maj 2018, 01:12 ]

Delavnice smo se, na žalost, udeležili samo tri članice društva. Po premisleku, ali jo sploh izvedemo, smo si rekle, da nas zadeva ne bo spravila s tira. Pogovarjale smo se o Ivanu Cankarju in vsaka je povedala vse, kar ve o njem. Podobe iz sanj je I. Cankar napisal v svojem zadnjem obdobju ustvarjanja. Gre za zbirko črtic, katerih tematika se nanaša predvsem na zgodovinska dogajanja v 1. svetovni vojni. Črtice pripovedujejo o grozi, bolečini, zlobi in sovraštvu, o duševnih tesnobah, za katere ni zdravila, ne tolažbe. Opisuje telesno trpljenje ranjencev, lačnih, ponižanih in umirajočih na frontah in v zaledju. V črticah se tudi razkriva človekova odgovornost za vojno, Cankar poudari predvsem sebičnost in licemerstvo ljudi v zaledju.

Nato smo napisale besede na podlagi tehnike prostih asociacij, izbrale med njimi šest besed, ki so nam tisti trenutek vzele pozornost in pričele skupinsko pisanje.Oglejte si fotografije iz delavnice, pod fotografijami pa naše "umetnine", ki smo jih napisale. Ko smo jih brale na glas, nas je kakšen stih spravil v krohot. Fajn smo se imele!


Kamnite stopnice, ki vodijo v naš atelje: Mari o net.teBesedilu, ki je nastalo, bi lahko rekli, da je pesem v prozi. Brez rim, brez verzov in brez forme. Delujejo nesmiselne in shizofrenične.