Umetniški simpozij Likovni ekoUmetniški simpozij

LIKOVNI EKO


Datum izvedbe projekta 21. - 23.06.2019

Kraj: Izola


Zaključna beseda


V Kulturnem društvu VNL delujemo 3 leta. Društvo smo ustanovili najprej za potrebe spletnega časopisa Spletni čas, ki ga urejamo že 5 let. Vzporedno smo svoje delovanje razširili na likovne in literarne dejavnosti, prirejanje raznih ustvarjalnih delavnic in tečajev za vse generacije, organiziramo tudi razne natečaje.


Letošnji umetniški simpozij na temo ekologije ni prvi. Prvega, t.i. Kocjančiči 2009, smo organizirali leta 2009, s takratnim KUD Zahirjem, na pobudo Inge Mijatović. Na simpoziju je sodelovalo 8 umetnikov in štirje predavatelji (med drugimi tudi dva, ki sta predavala na letošnjem). Tema simpozija je bila reciklaža in land art, ustvarjali in razstavljali pa smo na prostem.

V študentskih letih, leta 2010 sem organizirala umetniško delavnico Reciklirane obleke, kjer smo iz odpadnega materiala izdelovali obleke in jih na koncu predstavili v obliki performansa Obvezna smer.

Razmišljanje o ekologiji pa sega še dlje, leta 2006 sem izdelala zaveso iz odpadnega blaga in obleko iz jezičkov od pločevink, matrice za grafike iz materiala, najdenega na plaži …


Odprtje razstave; levo: Nika Korsič, vodja simpozija, desno: Nika Pegan, koordinatorka za kulturne dejavnosti, JSKD Izola; foto: Martina LjubičUmetniški simpozij Likovni eko je torej nadgradnja oz. nadaljevanje projektov, katerih vodilo je ekologija.


Zakaj LIKOVNI EKO?

Likovni zato, ker je primarno namenjen likovni umetnosti, eko pa kot ekološko, kot ekonomska naravnanost - in eko kot echo - odmev EHO, ali kot vmesnik “eko”, evo, itd. 


Namenjen je umetnikom različnih zvrsti umetnosti. Tema je, kot že omenjeno, ekologija: opozarjanje in ozaveščanje o pomembnosti ekološkega načina razmišljanja; čim manjše produkcije odpadkov, zelene proizvodnje, pomembnosti narave, dreves za ohranjanje ravnovesja na Zemlji, opozarjanje na ogrožene vrste živali, itd ...


Umetniki so bili vabljeni k ustvarjanju umetniških del - t.j. slik, fotografij, instalacij, besedil, plesnih in glasbenih točk ..., ki udarno in očitno opozarjajo na pomen zmanjšanja onesnaževanja in ohranjanja harmonije v naravi, živalih in človeku. 


Za ustvarjanje je bil na voljo Atelje LKD Mari o net.te Izola, s katerim smo močno povezani, z njimi aktivno sodelujemo že nekaj let. 


Pripravili smo tudi strokovna predavanja, ki so udeležence dodatno motivirala in navdihnila pri ustvarjanju. Predaval nam je Iztok Geister, svobodni umetnik, publicist in zagovornik narave in Kristina Gorišek, univerzitetna diplomirana geografinja. Odgovorila sta nam na mnoga vprašanja, hkrati pa nam jih še veliko odprla.Utrinek s predavanja, foto: KD VNLRazstava v Sončni dvorani bo trajala do 16. julija (Giordano Bruno 8, Izola; urnik: tor, sre, čet: 10.00 - 12.00; pet, sob: 16.00 - 18.00; prazniki zaprto). V tem času bomo imeli tudi gledališko - interaktivno ustvarjalno delavnico za mlajše otroke. Ogledali si bodo razstavo, prisluhnili kamišibaj gledališču in si ga ogledali v butaju narejenem iz recikliranih materialov, nato pa ustvarjali na temo razstave in pravljice, ki jo bodo slišali. Predstavo bo pripravila Vanja Čibej, ki je tudi soorganizatorka tega simpozija. 


Letos je na simpoziju sodelovalo 13 ustvarjalcev, od tega dva predavatelja. Umetniki se predstavljajo s tehnikami v slikarstvu, kiparstvu, instalaciji, performansu, grafiki, literaturi in glasbi. 


Sodelujoči umetniki na Likovnem EKU so:  

Martin Zelenko Poles je vsestranski umetnik, ki je naredil kolaž velikosti 2,30 x 0,50 z naslovom Riba ribi grize rep. Atraktivna riba ima oko narejeno iz prosojnih vrečk, zato svetloba seva skozi oko in da prav zanimiv efekt.


Martin Zelenko Poles: Riba ribi grize rep - detajl, foto: Martina Ljubič


Damir De Simone je kipar, ki je ustvaril železno skulpturo, ki jo je poimenoval Stroj 1. Kot pravi sam, je iz odpadnih materialov ustvaril stroj za izdelavo železnih krogov.


Damir De Simone med postavljanjem svojega Stroja 1, foto: KD VNL


Nana Posega, študentka likovne pedagogike, razstavlja dve grafiki - montažni barvni linorez z naslovom Anchor of trust.


Inga Mijatović, magistrica Akademije umetnosti - Univerze v Novi Gorici, se na razstavi predstavlja s tremi slikami večjega formata. Abstraktne slike so narejene v tehniki akril na platno.


Vanja Čibej je za simpozij pripravila akvarel s kolažem, z naslovom Hvala za vse ribe. Razstavlja tudi ročno narejen butaj za kamišibaj gledališče. Butaj je narejen iz stare škatle in časopisov, naslovila pa ga je Zadnjih 7 let. Ukvarja se tudi s kreativnim pisanjem in poučevanjem kreativnega pisanja, zato je na razstavo prinesla še zvezek, v katerem je njena kratka zgodba z naslovom Svet 2099.


Utrinek z razstave, foto: Aljoša Križ


Aljoša Križ, svobodna umetnica, slikarka, lutkarica in producentka, je pripravila instalacijo z naslovom Prihodnost?. Med kup plastičnih smeti in embalaže je položila dojenčka. S tem je gledalcu želela vzpodbuditi kritično razmišljanje o prihodnosti in skrbi za naše potomce.


Nika Korsič, diplomantka Akademije lepih umetnosti v Benetkah in vodja simpozija je želela pokazati, da njeno razmišljanje o “eko” ni zgolj novodobna muha, temveč se s tem ukvarja že vrsto let; zato na simpoziju razstavlja obleko iz jezičkov pločevink, ki jo je poimenovala TN TN TN. Obleka je nastala v času študija, leta 2006. Razstavlja tudi tri grafike / monotipije, z naslovom Naplavine, ki jih je prav tako ustvarila v času študija, leta 2008. Matrice za odtise so narejene iz naplavin, ki jih je našla na peščeni plaži Lida. Želela je tudi pokazati, da se tudi iz ostankov barv da narediti umetnine, zato razstavlja tudi pet malih slik iz serije Spominčki. Barve na platnu so ostanki na pol zasušenih oljnatih barv s palete. Okvirčki so narejeni iz odrezkov starih dnevnikov, slike so pa nastale v novejšem obdobju. Posebej za simpozij pa je pripravila performans Stopinje, s katerim je želela pokazati, da smo ljudje zmotljivi in da lahko svoje napake tudi popravimo, ter da bo narava vedno našla svojo pot, da se obnovi. Glasbeno podlago za performans je prispeval Kristjan Kotarac, ki se predstavlja kot DJ Kriss K.


Med performansom Stopinje; slike levo: Inga Mijatović, Drevo: Marina Ljubič, slika desno: Evgen Čopi Gorišek, foto: Martina LjubičMartina Ljubič, ilustratorka in lutkarica, je k simpoziju kot del performansa prispevala instalacijo Drevo, ki ga je ustvarila iz mrežaste žice, papirja, lepila in akrila.


Evgen Čopi Gorišek razstavlja sliko velikega formata z naslovom Konec narave? in jo je naslikal v tehniki akril na platnu.


Petja Urkovič pa sodeluje z natikači narejeni iz odpadnega tekstila. Natikači so nastali na ustvarjalni delavnici Reciklirane obleke leta 2010.


Panoramska fotografija razstave, foto: KD VNL


Za sodelovanje se zahvaljujem vsem sodelujočim in našim sponzorjem. Posebej bi se rada zahvalila JSKD (Javni Sklad Republike Slovenije Za Kulturne Dejavnosti) Slovenije in JSKD Izola, Niki Pegan, koordinatorki za kulturne dejavnosti, LKD Mari o net.te, Studiu Dagal Lucija in Caffe alle Porte Izola.


Nika Korsič

Kulturno društvo VNL
Kamišibaj predstava in ustvarjalnica ob razstavi Umetniškega simpozija Likovni EKO

Na pobudo koordinatorke programa JSKD Izola, Nike Pegan, smo za otroke, ki prihajajo iz zasebne ustanove OT(R)OK, pripravili kamišibaj prestavo, vodenje po razstavi in ustvarjanje skupinske risbe, ki je nato postala del razstave. Več.


Besedilo simpozija - vabiloUmetniški simpozij LIKOVNI EKO je namenjen umetnikom vseh umetniških zvrsti iz Slovenije in tujine. Simpozij bo trajal tri dni, v Izoli. Tema simpozija bo ekologija: opozarjanje in ozaveščanje o pomembnosti ekološkega načina razmišljanja; čim manjše produkcije odpadkov, zelene proizvodnje, pomembnosti narave, dreves za ohranjanje ravnovesja na Zemlji, opozarjanje na ogrožene vrste živali, itd ...


Zakaj LIKOVNI EKO? Likovni zato, ker je simpozij primarno namenjen likovni umetnosti, eko pa kot ekološko, kot ekonomska naravnanost - in eko kot echo - odmev EHO, ali kot vmesnik “eko”, evo, itd .

Simpozij bo zelo intenziven, po konstruktivnih debatah (razpravah, predavanjih** ...) in razmišljanjih - (ki bi jih tudi zapisali in objavili v Spletnem času (v nadaljevanju SČ) bomo ustvarjali umetniška dela - slike, fotografije, instalacije, besedila, plesne in glasbene točke, ki bodo udarno in očitno opozarjale na pomen zmanjšanja onesnaževanja in ohranjanja harmonije v naravi, živalih in človeku.


Poskrbeli bomo tudi za strokovna predavanja.

Srečanja, predavanja, delavnice in ustvarjalni prostor bodo v ateljeju LKD Marionette (Gregorčičeva ulica 21, Izola), ki se nahaja v samem središču starega dela Izole in je pomembno stičišče kulturnih in drugih društvenih dejavnosti.

Naše skupno delo bomo predstavili v obliki javne prireditve in fizične razstave v galeriji v Sončni dvorani (Ulica Giordano Bruno 6, Izola) in v Virtualni galeriji spletnega časopisa, ki ga ureja KD VNL, Spletni Čas.


Sodelujoči strokovni vodje in predavatelji bodo tudi napisali strokovno kritiko, članke pa bomo objavili v Spletnem Času.

Namen in cilj simpozija

S projektom stremimo k inkluzivni metodiki umetniškega udejstvovanja in s tem spodbujamo ustvarjalno dejavnost in kritično presojanje stanja v Sloveniji na področju ekologije ožjega in širšega okolja.


Poudarek je tudi na razvoju kakovostnega programa in pomena vzgoje, otrok in odraslih. Želimo poiskati trajnostne rešitve v smislu, da bomo skozi simpozij odpirali vprašanja in možne rešitve preko umetniškega udejstvovanja, kulture in učinkovite vzgoje o pomenu ekološko naravnanega mišljenja in delovanja, s poudarkom na skrbi za okolje.


Program*

Petek, 1. Dan:

● 11-13h: potrjevanje prijav

● 13h: pozdrav, spoznavanje, debata, ogled razstavnega prostora (Sončna dvorana, Izola)

● 18h - predavanje Iztok Geister, naslov predavanja: Zagovorništvo narave

● 19h - predavanje Kristina Gorišek, naslov predavanja: Konec Narave?

● možnost ustvarjanja v ateljeju do 22h


Sobota, 2. Dan:

● Ustvarjanje cel dan - prostor bo cel dan na razpolago (od 9h dalje)

● tekom dneva / po dogovoru z udeleženci - sestanek, diskusija o ustvarjenem ...

možnost ustvarjanja v ateljeju do 22h


Nedelja, 3. Dan:

● dopoldne: izbor del za razstavo, diskusija, postavitev razstave, zaključevanje

● 18h: odprtje razstave v Sončni dvorani, podelitev zahval, kulturni program, zaključek, zakuska


*Program je okviren, pridržujemo si pravico do spremembe programa.

**Predavanj se lahko udeležijo tudi tisti, ki ne sodelujejo na simpoziju.


Vodstvo projekta in predavatelji*


Nika Korsič (r. 1983)

 • predsednica KD VNL,

 • organizatorka, koordinatorka simpozija, mentorica in vodja.

 • Področje ustvarjanja: slikarstvo, grafika, fotografija, oblikovanje in pisanje. Je ustanoviteljica in urednica spletnega časopisa: Spletni čas in Kulturnega društva VNL

 • Diplomantka Akademije Lepih umetnosti v Benetkah.

 • Spletna stran: www.nikakorsic.si.


Vanja Čibej (r. 1959)

 • tehnična urednica spletnega časopisa Spletni čas,

 • soorganizatorka simpozija.

 • Področje ustvarjanja: pisanje pesmi, kratke proze za odrasle in pravljice za otroke. Vodi literarne delavnice; pomaga pri likovnih delavnicah; amaterska slikarka in ilustratorka.


Inga Mijatović (r. 1982)

 • soorganizatorka simpozija.

 • Področje ustvarjanja: slikarstvo, grafika, fotografija, video in novi mediji, režija, vizažistka.

 • Diplomantka Akademije Lepih umetnosti v Benetkah in magistrica Akademije umetnosti - Univerza v Novi Gorici.

 • Realizirala je mnogo umetniških projektov, kot so Kocjančiči 2009, Senco Vorto#feelcolor in druge. 

 • Je direktorica na umetniškem področju v podjetju Provideo Solutions.


Kristina Gorišek (r. 1967)

 • predavateljica (naslov predavanja: Konec Narave?).

 • Univerzitetna diplomirana geografinja (Sredozemlje, ekologija, podnebne spremembe, kulturna pokrajina, ekološko kmetijstvo). Zaposlena kot Naravovarstvena nadzornica v Krajinskem parku Sečoveljske soline.

 • Od mladih nog v sožitju z naravo, spominja se prvih čistilnih akcij v OŠ iz sedemdesetih let 20. stoletja.

 • Leta 1990 je delovala kot oskrbnica Zavetišča pod Špičkom (2050nv); s takratnim partnerjem sta revolucionirala sistem odnašanja smeti tako, da sta jih tedensko nosila na Vršič, od koder so jih nato odvažali v dolino. Do tega leta je prejšnji oskrbnik smeti metal na melišče pod zavetiščem.

 • Gornica, alpinistka, oskrbnica v planinskih postojankah, vodnica rafta na Soči (1992).

 • Nikoli se ni strinjala z organizacijami masovnih prireditev v naravi (npr. 100 žensk na Triglav, proslave, prvomajski pikniki, motokros, turizem idr.).

 • Danes: v prvi vrsti človeško bitje. Samooskrbna oljkarka, poljedelka, ljubiteljica domače pri- in predelave, ljubiteljica dobre hrane, skbno se trudi za geometrično ravnovesje med njo in kozmosom, rekreativka, hvaležna za življenje na Zemlji.

 • Njeno najljubše prevozno sredstvo je kolo.

 • V preteklosti se je udeleževala in organizirala razne akcije, predavanja, delavnice, okrogle mize ... ki vodijo k osveščanju o ohranjanju narave in varovanju okolja (okoljska aktivistka). Danes pa se osredotoča na svoj način življenja, pri katerem je njen cilj imeti čim manjši ogljični odtis. Za kar pa je, kot sama pravi, iz dneva v dan zelo velik izziv!


Iztok Geister (r. 1945)

 • predavatelj.(naslov predavanja: Zagovorništvo narave).

 • Svobodni umetnik, publicist in zagovornik narave. Piše poezijo in prozo ter eseje o naravoslovni kulturi. Doslej je objavil več kot štirideset knjig.

 • Ustanovitelj avandgardnega umetniškega gibanja OHO (1966, skupaj z Markotom Pogačnikom),  bil je odgovorni urednik študentskega časopisa Tribuna (1969) in ornitološke revije Acrocephalus (1980-1999), zadnjih deset let se v okviru zasebnega Zavoda za favnistiko posveča zagovorništvu narave. Veliko časa namenja tudi naravoslovni fotografiji.

 • Nagrade: Nagrada Zlata ptica  za poezijo (1969), Rožančeva nagrada za esej (2001), nagrada Prešernovega sklada za prozo (2004).


Udeležba na simpoziju je brezplačna. Prijave so odprte, prijavnico najdete na dnu te strani.


Udeleženci se prijavijo preko obrazca in pošljejo po elektronski pošti. Sami poskrbijo za nastanitev in s seboj prinesejo osebni likovni pribor in materiale, ki jih bodo potrebovali pri ustvarjanju umetniškega dela (v času simpozija imajo udeleženci 20% popust pri nakupu umetniškega materiala v Studiu Dagal v Luciji).


Vsak udeleženec bo ustvaril po eno umetniško delo, sliko / instalacijo / performans / poezijo, recenzijo, članek / plesno točko ...


Več informacij sledi, če se želite prijaviti ali če želite karkoli vprašati, nam lahko pišete na info@inovelmedia.si.


FOTOGRAFIJE: arhiv KD VNL

Partnerji in sponzorji

 • Dagal d.o.o - S Studiom DAGAL smo dogovorjeni, da bodo udeleženci Umetniškega simpozija LIKOVNI EKO v času simpozija imeli 20% popust pri nakupu umetniškega materiala in ostale storitve.

 • Caffé alle porte S kavarno Caffé alle porte smo dogovorjeni, da bodo udeleženci Umetniškega simpozija LIKOVNI EKO v času simpozija imeli 20% popust pri postreženi pijači in hrani.http://www.jskd.si/          
    

ĉ
Kulturno društvo VNL,
11. apr. 2019, 11:45