Umetniški simpozij Likovni ekoUmetniški simpozij

LIKOVNI EKO


Datum izvedbe projekta 21. - 23.06.2019

Kraj: Izola


Simpozij


Umetniški simpozij LIKOVNI EKO je namenjen umetnikom vseh umetniških zvrsti iz Slovenije in tujine. Simpozij bo trajal tri dni, v Izoli. Tema simpozija bo ekologija: opozarjanje in ozaveščanje o pomembnosti ekološkega načina razmišljanja; čim manjše produkcije odpadkov, zelene proizvodnje, pomembnosti narave, dreves za ohranjanje ravnovesja na Zemlji, opozarjanje na ogrožene vrste živali, itd ...


Zakaj LIKOVNI EKO? Likovni zato, ker je simpozij primarno namenjen likovni umetnosti, eko pa kot ekološko, kot ekonomska naravnanost - in eko kot echo - odmev EHO, ali kot vmesnik “eko”, evo, itd .

Simpozij bo zelo intenziven, po konstruktivnih debatah (razpravah, predavanjih** ...) in razmišljanjih - (ki bi jih tudi zapisali in objavili v Spletnem času (v nadaljevanju SČ) bomo ustvarjali umetniška dela - slike, fotografije, instalacije, besedila, plesne in glasbene točke, ki bodo udarno in očitno opozarjale na pomen zmanjšanja onesnaževanja in ohranjanja harmonije v naravi, živalih in človeku.


Poskrbeli bomo tudi za strokovna predavanja.

Srečanja, predavanja, delavnice in ustvarjalni prostor bodo v ateljeju LKD Marionette (Gregorčičeva ulica 21, Izola), ki se nahaja v samem središču starega dela Izole in je pomembno stičišče kulturnih in drugih društvenih dejavnosti.

Naše skupno delo bomo predstavili v obliki javne prireditve in fizične razstave v galeriji v Sončni dvorani (Ulica Giordano Bruno 6, Izola) in v Virtualni galeriji spletnega časopisa, ki ga ureja KD VNL, Spletni Čas.


Sodelujoči strokovni vodje in predavatelji bodo tudi napisali strokovno kritiko, članke pa bomo objavili v Spletnem Času.

Namen in cilj simpozija

S projektom stremimo k inkluzivni metodiki umetniškega udejstvovanja in s tem spodbujamo ustvarjalno dejavnost in kritično presojanje stanja v Sloveniji na področju ekologije ožjega in širšega okolja.


Poudarek je tudi na razvoju kakovostnega programa in pomena vzgoje, otrok in odraslih. Želimo poiskati trajnostne rešitve v smislu, da bomo skozi simpozij odpirali vprašanja in možne rešitve preko umetniškega udejstvovanja, kulture in učinkovite vzgoje o pomenu ekološko naravnanega mišljenja in delovanja, s poudarkom na skrbi za okolje.


Program*

Petek, 1. Dan:

● 11-13h: potrjevanje prijav

● 13h: pozdrav, spoznavanje, debata, ogled razstavnega prostora (Sončna dvorana, Izola)

● 18h - predavanje Iztok Geister, naslov predavanja: Zagovorništvo narave

● 19h - predavanje Kristina Gorišek, naslov predavanja: Konec Narave?

● možnost ustvarjanja v ateljeju do 22h


Sobota, 2. Dan:

● Ustvarjanje cel dan - prostor bo cel dan na razpolago (od 9h dalje)

● tekom dneva / po dogovoru z udeleženci - sestanek, diskusija o ustvarjenem ...

možnost ustvarjanja v ateljeju do 22h


Nedelja, 3. Dan:

● dopoldne: izbor del za razstavo, diskusija, postavitev razstave, zaključevanje

● 18h: odprtje razstave v Sončni dvorani, podelitev zahval, kulturni program, zaključek, zakuska


*Program je okviren, pridržujemo si pravico do spremembe programa.

**Predavanj se lahko udeležijo tudi tisti, ki ne sodelujejo na simpoziju.


Vodstvo projekta in predavatelji*


Nika Korsič (r. 1983)

 • predsednica KD VNL,

 • organizatorka, koordinatorka simpozija, mentorica in vodja.

 • Področje ustvarjanja: slikarstvo, grafika, fotografija, oblikovanje in pisanje. Je ustanoviteljica in urednica spletnega časopisa: Spletni čas in Kulturnega društva VNL

 • Diplomantka Akademije Lepih umetnosti v Benetkah.

 • Spletna stran: www.nikakorsic.si.


Vanja Čibej (r. 1959)

 • tehnična urednica spletnega časopisa Spletni čas,

 • soorganizatorka simpozija.

 • Področje ustvarjanja: pisanje pesmi, kratke proze za odrasle in pravljice za otroke. Vodi literarne delavnice; pomaga pri likovnih delavnicah; amaterska slikarka in ilustratorka.


Inga Mijatović (r. 1982)

 • soorganizatorka simpozija.

 • Področje ustvarjanja: slikarstvo, grafika, fotografija, video in novi mediji, režija, vizažistka.

 • Diplomantka Akademije Lepih umetnosti v Benetkah in magistrica Akademije umetnosti - Univerza v Novi Gorici.

 • Realizirala je mnogo umetniških projektov, kot so Kocjančiči 2009, Senco Vorto#feelcolor in druge. 

 • Je direktorica na umetniškem področju v podjetju Provideo Solutions.


Kristina Gorišek (r. 1967)

 • predavateljica (naslov predavanja: Konec Narave?).

 • Univerzitetna diplomirana geografinja (Sredozemlje, ekologija, podnebne spremembe, kulturna pokrajina, ekološko kmetijstvo). Zaposlena kot Naravovarstvena nadzornica v Krajinskem parku Sečoveljske soline.

 • Od mladih nog v sožitju z naravo, spominja se prvih čistilnih akcij v OŠ iz sedemdesetih let 20. stoletja.

 • Leta 1990 je delovala kot oskrbnica Zavetišča pod Špičkom (2050nv); s takratnim partnerjem sta revolucionirala sistem odnašanja smeti tako, da sta jih tedensko nosila na Vršič, od koder so jih nato odvažali v dolino. Do tega leta je prejšnji oskrbnik smeti metal na melišče pod zavetiščem.

 • Gornica, alpinistka, oskrbnica v planinskih postojankah, vodnica rafta na Soči (1992).

 • Nikoli se ni strinjala z organizacijami masovnih prireditev v naravi (npr. 100 žensk na Triglav, proslave, prvomajski pikniki, motokros, turizem idr.).

 • Danes: v prvi vrsti človeško bitje. Samooskrbna oljkarka, poljedelka, ljubiteljica domače pri- in predelave, ljubiteljica dobre hrane, skbno se trudi za geometrično ravnovesje med njo in kozmosom, rekreativka, hvaležna za življenje na Zemlji.

 • Njeno najljubše prevozno sredstvo je kolo.

 • V preteklosti se je udeleževala in organizirala razne akcije, predavanja, delavnice, okrogle mize ... ki vodijo k osveščanju o ohranjanju narave in varovanju okolja (okoljska aktivistka). Danes pa se osredotoča na svoj način življenja, pri katerem je njen cilj imeti čim manjši ogljični odtis. Za kar pa je, kot sama pravi, iz dneva v dan zelo velik izziv!


Iztok Geister (r. 1945)

 • predavatelj.(naslov predavanja: Zagovorništvo narave).

 • Svobodni umetnik, publicist in zagovornik narave. Piše poezijo in prozo ter eseje o naravoslovni kulturi. Doslej je objavil več kot štirideset knjig.

 • Ustanovitelj avandgardnega umetniškega gibanja OHO (1966, skupaj z Markotom Pogačnikom),  bil je odgovorni urednik študentskega časopisa Tribuna (1969) in ornitološke revije Acrocephalus (1980-1999), zadnjih deset let se v okviru zasebnega Zavoda za favnistiko posveča zagovorništvu narave. Veliko časa namenja tudi naravoslovni fotografiji.

 • Nagrade: Nagrada Zlata ptica  za poezijo (1969), Rožančeva nagrada za esej (2001), nagrada Prešernovega sklada za prozo (2004).


Udeležba na simpoziju je brezplačna. Prijave so odprte, prijavnico najdete na dnu te strani.


Udeleženci se prijavijo preko obrazca in pošljejo po elektronski pošti. Sami poskrbijo za nastanitev in s seboj prinesejo osebni likovni pribor in materiale, ki jih bodo potrebovali pri ustvarjanju umetniškega dela (v času simpozija imajo udeleženci 20% popust pri nakupu umetniškega materiala v Studiu Dagal v Luciji).


Vsak udeleženec bo ustvaril po eno umetniško delo, sliko / instalacijo / performans / poezijo, recenzijo, članek / plesno točko ...


Več informacij sledi, če se želite prijaviti ali če želite karkoli vprašati, nam lahko pišete na info@inovelmedia.si.


FOTOGRAFIJE: arhiv KD VNL

Partnerji in sponzorji

 • Dagal d.o.o - S Studiom DAGAL smo dogovorjeni, da bodo udeleženci Umetniškega simpozija LIKOVNI EKO v času simpozija imeli 20% popust pri nakupu umetniškega materiala in ostale storitve.

 • Caffé alle porte S kavarno Caffé alle porte smo dogovorjeni, da bodo udeleženci Umetniškega simpozija LIKOVNI EKO v času simpozija imeli 20% popust pri postreženi pijači in hrani.http://www.jskd.si/          
    

ĉ
Kulturno društvo VNL,
11. apr. 2019 11:45