Umetniški simpozij Likovni eko 2Umetniški simpozij Likovni eko 2 je prestavljen na naslednje leto, zaradi ukrepov COVID-19.Umetniški simpozij

LIKOVNI EKO 2


tema: EKOMPROMIS 

(Tržaški zaliv - razmerje med gospodarstvom in naravo)


Datum izvedbe projekta 26. - 28.06.2019

Kraj Izola


Besedilo simpozija - vabilo


Že drugo leto vabimo na umetniški simpozij LIKOVNI EKO. Namenjen je umetnikom vseh umetniških zvrsti iz Slovenije in iz tujine. Simpozij bo trajal tri dni, v Izoli. Tema simpozija ostaja ekologija, ki smo jo letos natančneje določili. Naslov teme je EKOMPROMIS.


Udeleženci simpozija se bodo lahko, tako kot lani, udeležili predavanj in razprav, namenjenih dodatnim razmišljanjem, spodbudo, širjenju znanja in izkušenj ter navdih. Predavanj se bodo lahko brezplačno udeležili tudi tisti, ki ne sodelujejo na simpoziju. Novost letošnjega simpozija bodo organizirane umetniške delavnice, ki bodo za vse brezplačne.

Novost je tudi razpis, kjer se zainteresirani lahko prijavijo, če želijo sodelovati in biti del ekipe letošnjega umetniškega simpozija. Sodelujejo lahko kot umetniki, ali/in pripravijo kakšno zanimivo predavanje ali/in umetniško delavnico, na temo ekologije in kritičnega vpogleda v situacijo v Tržaškem zalivu in bližnji okolici, pod naslovom Ekompromis - eko kompromis, razmerje med gospodarstvom in naravo.


Srečanja, predavanja, delavnice in ustvarjalni prostor bodo v ateljeju LKD Marionette, ki se nahaja v samem središču starega dela Izole in je prijetno stičišče kulturnih in drugih dejavnosti.


Umetniška dela bodo predstavljena v obliki javne prireditve in razstave v galeriji v Sončni dvorani in v Virtualni galeriji spletnega časopisa Spletni Čas. Lani smo, na povabilo organizatorjev glasbenega festivala Jeff, razstavljali tudi v vrtovih Pokrajinskega muzeja v Kopru. Tudi letos se bomo potrudili, da bo razstava na ogled še v drugih krajih po Sloveniji.


Program

26. junij

● od 11h dalje potrjevanje prijav, pozdrav, spoznavanje, debata, ogled razstavnega prostora

● pop/zveč: predavanja, odprti atelje


27. junij

● po dogovoru z udeleženci - sestanek, diskusija o ustvarjenem

● dop/pop/zveč: delavnice, predavanja, odprti atelje


28. junij

● dop/pop: postavitev razstave

● zvečer: odprtje razstave, podelitev zahval, kulturni program, zaključek, zakuskaKratka opredelitev projekta:

Ekološki problemi zadevajo različna področja in rešitve so si pogosto nasprotujoče. Umetnost ima občutno vlogo pri opozarjanju in osveščanju o razdiralni vlogi, ki jo ima človek s svojimi dejavnostmi.


Obrazložitev:

Ekologija in povezanost človeka z naravo je umetnike velikokrat navdihovala na zelo različne načine (Land Art, gibanje OHO v Sloveniji). Čeprav se o ekologiji in o spremembah v okolju danes veliko govori, menimo, da je prav umetnost in kultura tista, ki ima pomembno vlogo pri opozarjanju in osveščanju o naraščajoči in razdiralni vlogi, ki jo ima človek s svojimi dejavnostmi.

S pomočjo predavanj, ki jih bomo znotraj projekta organizirali, želimo odpirati dileme, presojanje, podajanje predlogov, vprašanj med izzivi gospodarstva, razvoja in med ohranjanjem čiste narave. Predavanja in debatne mize bodo tako odlično izhodišče in spodbuda za umetnike, ki bodo na svoj lasten način upodobili in delili svoje razmišljanje v obliki klasičnih in drugih oblik umetniškega ustvarjanja. Prav tako bodo nagovarjala javnost, da lahko tudi sam, kot partikularni in odgovorni posameznik veliko naredi za ohranjanje čistega okolja.


Namen projekta: 

Poudarek projekta je osveščanje o varstvu okolja in ekologije s pomočjo umetnosti in kulture v lokalnem okolju in na ravni države. 

S projektom stremimo k inkluzivni metodiki umetniškega udejstvovanja in s tem spodbujamo ustvarjalno dejavnost in kritično presojanje stanja na področju ekologije ožjega in širšega okolja.  

Poudarek je tudi na razvoju kakovostnega programa in pomena vzgoje, otrok in odraslih. Želimo poiskati trajnostne rešitve v smislu, da bomo skozi simpozij odpirali vprašanja in možne rešitve preko umetniškega udejstvovanja, kulture in učinkovite vzgoje o pomenu ekološko naravnanega mišljenja in delovanja, s poudarkom na skrbi za okolje.
Udeležba na simpoziju je brezplačna. Prijave so odprte, razpis/prijavnico najdete na dnu te strani. Udeleženci se lahko prijavite preko obrazca in prijavnico pošljete po elektronski ali navadni pošti.Strokovna ekipa

Strokovno ekipo na letošnjem umetniškem simpoziju sestavlja 6 ljudi. Vodja in koordinatorka projekta je Nika Korsič. Strokovni sodelavci so Vanja Čibej, Inga Mijatović, Damir De Simone, Aljoša Križ. Kurator na umetniškem simpoziju bo Vasja Nagy Hofbauer.


Predavatelji bodo Kristina Gorišek, Iztok Geister, ... Mentorji ustvarjalnih delavnic pa bodo ...


Več o ekipi simpozija najdete TU.Partnerji in sponzorji


http://www.nikakorsic.si/lebdenja
FOTO arhiv NK
S klikom na spodnjo ikono preberite več o prvem umetniškem simpoziju Likovni eko, 2019.

http://www.pisarnavnl.si/umetniski-simpozij-likovni-eko


O kulturnem društvu VNL

Kulturno društvo VNL, Associazione culturale VNL, je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje ljudi, ki z ljubiteljskim delovanjem uresničujemo svoje interese na področju literature, pisanja člankov, objave javnih dogodkov, umetniške fotografije in druge vizualne umetnosti, ki prispevajo k bogatenju kulturnega življenja v ožjem in širšem okolju. VEČ.Razpis

ĉ
Kulturno društvo VNL,
11. feb. 2020, 11:37